Mar 5, 2018

Lavočkin La-5


La-5, Zvezda 1/48

  Još jedna u nizu Zvezdinih maketa dobrog kvaliteta, odličnog uklapanja i vrlo pristojne cene. Maketa Lavočkina La-5 je j
ednostavna i dobrog uklapanja, u koliko se odlučite da zatvorite poklopce motora za samo nekoliko radnih sati dolazi se do nivoa farbanja.


Kao i kod Jak-3, ipak postoji i nekoliko propusta, predebela ležišta rebara u konstrukciji trupa dovela su do nastanka prilično velikih i nezgodnih sink mark-ova na trupu, na sreću uklanjaju se šmirglanjem i poliranjem. Druga velika zamerka odlazi na providne delove...odliveni sasvim precizno ali sa prilično zamućenom plastikom, nedavno sam video urađen La-5 sa kristalno prozirnom staklarijom što me je navelo na zaključakda kvelitet odlivka staklarije varira. Potapanje u Future je poboljšalo prvovidnost ali je krajnji rezultat ipak ispod današnjeg standarda. Posebnu pažnju treba obratiti na uklapanje gornjaka krila koja se prilično riskantno sastavljaju iz 2 dela a spoj se nalazi "po sred" krila na liniji panela. Kutije stajnog trapa kada se sastave imaju stepenik na spoju ma koliko se trudili da dobro uklopite delove, ipak nista sto se turpijanjem i šmirglanjem nemože dovesti u red.

Od dorada: zamenjena je pito cev, razvučena žičana antena , dodati pojasevi.



Priprema za farbanje : preshading tamno siva a odlučio sam se i za eksperiment sa kolornom modulacijom u pripremi pa sam naprskao belu na odabrane površine. 



Farbanje i oznake : 

Za farbanje koristio sam Gunze-konza boje po standardu za taj period rata, Light blue H323 donjih povrsina, zelena je mešana da bih dobio odgobvarajuću nijansu, crna je Tire black H77 a bela boja je Italeri akril 4765AP ustvari jako svetlo siva ali u 'sudaru nijansi' daje efekat prljavo bele boje.  Eskadrilski broj "58" farban uz pomoć pravljenog šablona. Metalne površine farbane su Agama metalizerima a kasnije su polirane.
Nakon farbanja komandne površine sam dodatno posvetleo klasičnom filter tehnikom uz pomoć jako razređene akrilno bele boje.













No comments:

Post a Comment