Oct 15, 2017

Jak - 3








Jak - 3 , Zvezda 1/48


Koristeci prednosti savremene tehnologije unazad nekoliko godina Zvezda je proizvela seriju maketa dobrog kvaliteta, odličnog uklapanja i vrlo pristojnih cena. Maketa Jak-3 jedna je od maketa iz te serije.

Jednostavna i dobrog uklapanja pretstavlja pravo zadovoljstvo za rad, ipak postoji i nekoliko propusta, predebeli zidovi kutija stajnog trapa doveli su do nastanka prilično velikih i nezgodnih sink mark-ova na gornjaci krila, na sreću relativno lako se uklanjaju šmirglanjem i poliranjem prateći profil krila. Druga velika zamerka odlazi na providne delove...odliveni sasvim precizno ali sa prilično zamućenom plastikom. Dva uzastopna potapanja u Future su donekle rešila problem mada je krajnji rezultat ipak ispod današnjeg standarda. Od dorada: zamenjena je pito cev, razvučena žičana antena , dodati pojasevi, indikatori izvučenosti stajnog trapa i razbušene rupe auspuha. Platnene površine simulirane su ovom tehnikom.

Farbanje i oznake : 

Odabrao sam šemu farbanja aviona koji je specijalno ofarban u crvenu kao akrobatski. Atraktivna jarko crvena boja gornjih površina sa maketarskog aspekta prilično je dosadna. Obzirom da su u konstrukciji oplate ovog lovca korišćeni: metal, šper i platno odlučio sam da jednobojno farbanje učinim zanimljivijim, tako što će se varijacijom nijansi crvene boje naglasiti razlike materijala.
 Gunze Off white je iskorišćena kao osnovna boja. Izlepljene su zaštitne maske za amblem munje, orla i nacionalnih oznaka. Metalne površine su prajmovane svetlo baron nijansom. Nekoliko tankih slojeva Gunze Bright red sa razređennem od 70% i glavno farbanje je bilo završeno. Treća nijansa crvene dobijena je filter tehnikom razređene akrilne bele boje preko komandnih površina koje su na pravom avionu platnene. Efekte prljanja sam sveo na minimum jer sam hteo da pretstavim tek prefarban avion. Deklali su 100% iz kućne radinosti crtani u Corelu a štampani na decal papiru.








                            












No comments:

Post a Comment