Apr 24, 2024

RAF Mustang Mk. III


Maketa 


  Već dobro poznata Tamiya maketa Mustanga P-51 B iz 1990 tih pretstavlja dobru maketu i sa današnjeg aspekta, imajući obzira da je stara 25 godina ! 
   Standardna Tamiya gde je sve "rečeno" sa 2 i po rama delova. Na uklapanje ne treba previše trošiti reči. Uz pažljivo lepljenje git uopšte nije potreban...2 večeri kasnije maketa je sklopljena
 Odlučio sam se za brzinsko sklapanje i "maketu za policu" pa sam zatvorio poklopac kabine koja je obogaćena samo ecovanim pojasevima.  

Istorijat


   Prateći odličnu FB stanicu " Vazdušni rat iznad Balkana i malo šire 1941-1945 " , nekolicine vazduhoplovnih entuzijasta pronašao sam interesantnu priču za RAF Mustanga ,koji je pripadao 213 Sq iz sastava BAF-a. Dobar deo operativnog naleta vršio nad Jugoslavijom od Jula do Oktobra 1944 godine.
   Posebno interesantan je 15. Jul kada je u širem reonu Vukovara odeljenje od 4 Mustanga pod vođstvom komandira skvadrona Spenserom naletelo na 6 školskih dvokrilaca Bu 131 iz prve pilotske škole NDH, prijavljeno je obaranje 4 aviona , stvarni gubitci: 1 oboren , 4 oštećena i 1 prinudno sleteo, kasnije u blizini Sarajena na Rajlovcu na zemlji uništen jedan Do-17 i jedan otpisani Do-Y koji je bio mamac.
  16. Oktobar 1944 biće fatalan za ovog Mustanga .... opet nad Vukovarom prilokom napada na železnička postrojenja biće oštećen vatrom sa zemlje, pilot narednik Farley izvešće prinudno sletanje negde u Bosni verovatno u okolini Travnika .

Farbanje i dekali


  Maketa je u potpunosti farbana Gunze - Mr.Hobby bojama nakon multi-kolornog pre-shadinga. Obzirom na priličan nalet ove mašine odlučio sam se da boje malo izbledim i istaknem efekat uticaja vremena koji sam dočarao sa jednim do dva posvetljavanja.
 Tamiya dekali su pretrpeli 2-3 tretmana različitim sredstvima za dekale dobro su prionuli na površinu makete, nakon stanjvanja vodenim  šmirglanjem sa 3000kom i kasnijeg prosvetljavanja dobio sam zadovoljavajući izgled .
Kodna slova su prema jedinoj, meni dostupnoj fotografiji modifikovana skraćivanjem/sužavanjem od onih iz dekal seta, slovo A je dobijeno od kodnog slova V, registracija " FB 337 " je crtana u Corel draw a zatim štampana laserskim štampačem na dekal papiru. 
  Usledio je wash panel linija i riveta a efekti dodatnog senčenja i posvetljavanja panela i izduvnih gasova upotrebom uljanih boja i to u najvećoj meri drybrush tehnikom.




 


















No comments:

Post a Comment